5 fasen van rouw: omgaan met het verlies van een dierbare.
Rouw is een ongelukkig maar onvermijdelijk onderdeel van het leven. Of het nu komt door het overlijden van een geliefde het verlies van een baan of een andere belangrijke verandering in het leven, rouw is de universele reactie op het omgaan met verlies.
Wat zijn de vijf stadia van rouw? We beschrijven elk stadium en hoe je steun kunt vinden tijdens het rouwproces.
Wat zijn de 5 fasen van rouw?
Hoewel iedereen op een andere manier met verlies omgaat, zijn er vijf algemeen gedefinieerde stadia van rouw . De stadia werden voor het eerst beschreven door Dr. Elisabeth Kübler-Ross in haar boek On Death and Dying. Ze helpen een raamwerk te bieden voor de complexe gedachten, gedragingen en emoties die vaak worden ervaren bij het verlies van een geliefde.
Hoewel deze fasen niet als vaststaand moeten worden beschouwd (niet iedereen ervaart deze fasen op dezelfde manier of in dezelfde volgorde, als ze al worden ervaren), kan het begrijpen ervan u helpen om de emoties die u mogelijk voelt, te begrijpen.
Ontkenning
Ontkenning verwijst naar de periode van rouw waarin een persoon weigert de realiteit van een situatie te accepteren. Ontkenning is anders dan niet begrijpen. Het is een verdedigingsmechanisme dat ons helpt onszelf te beschermen tegen de schok van de verontrustende tegenslag. Voorbeelden van ontkenning zijn:
- weigeren de dood te accepteren of te erkennen
- het onderwerp in het gesprek weigeren of vermijden
- beweren dat het verlies niet waar is, of dat de bron van het nieuws onbetrouwbaar is.
Woede
Zodra iemand de informatie die hij/zij heeft ontvangen begrijpt en de realiteit van een overlijden accepteert, ervaart hij/zij vaak woede. Woede kan een natuurlijke reactie zijn die gericht is op zichzelf, familieleden, artsen, God of zelfs de overledene. Woede is een normaal onderdeel van het rouwproces, hoewel het pijnlijk of beledigend kan lijken voor dierbaren. Vaak is woede slechts een uiting van verdriet en kan het zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld:
- een arts de schuld geven dat hij een ziekte niet heeft voorkomen
- familieleden de schuld geven van een gebrek aan zorg of steun
- boosheid voelen jegens God of een hogere spirituele macht
- boos zijn op jezelf of jezelf de schuld geven van de dood
- last hebben van een kort lontje of verlies van geduld.
Onderhandelen
Wanneer we verdriet ervaren, voelen we ons vaak hopeloos en overweldigd. Het is gebruikelijk om overweldigd te worden door uitspraken als "wat als" en "als alleen", omdat we een verlies van controle ervaren over wat er gebeurt. Tijdens de onderhandelingsfase van verdriet probeert een persoon te onderhandelen of compromissen te sluiten. We proberen overeenkomsten met onszelf te sluiten, of een deal met een hogere macht, in ruil voor minder verdriet of een andere uitkomst. Onderhandelen is vaak irrationeel. Voorbeelden van onderhandelen zijn:
- "Als ik haar maar eerder naar de dokter had gebracht, dan was dit probleem verholpen."
- "Als ik er maar vaker was geweest, had ik gemerkt dat er iets mis was."
- "God, als U hem terugbrengt, beloof ik dat ik nooit meer zal liegen."
Depressie
Depressie is een gevoel van verdriet en hopeloosheid dat vaak resulteert in het verlies van een geliefde. Hoewel de eerdere stadia van rouw ons helpen beschermen tegen de emotionele pijn die we ervaren bij verlies, zijn deze gevoelens vaak onvermijdelijk. Symptomen van depressie zijn onder andere:
- gevoelens van verdriet
- verlies van interesse in activiteiten waar u normaal gesproken plezier in heeft
- veranderingen in de slaap
- aanzienlijke veranderingen in gewicht
- gebrek aan energie
- zich geagiteerd of rusteloos voelen
- je waardeloos of schuldig voelen
- verminderde concentratie.
Gevoelens van depressie zijn een natuurlijke reactie op verdriet . Na het verlies van een geliefde kan acuut verdriet uw functioneren voor een beperkte tijd beïnvloeden. Rouw kan leiden tot een langdurige rouwstoornis als deze gevoelens aanhouden en blijven zorgen voor aanzienlijke beperkingen en stress in uw leven gedurende meer dan een jaar. Een langdurige rouwstoornis is een diagnosticeerbare medische aandoening en kan invaliderend worden als deze niet op de juiste manier wordt behandeld.
Aanvaarding
Acceptatie wordt beschouwd als de vijfde en laatste fase van Kübler-Ross en verwijst naar de periode van rouw waarin we eindelijk de realiteit van ons verlies accepteren. Wanneer we deze fase van acceptatie hebben bereikt, ontkennen of worstelen we niet langer met ons verdriet. Gedurende deze tijd werken we eraan om onze energie te richten op het vieren van het leven van onze geliefde, koesteren we de herinneringen die we hebben gedeeld en maken we plannen om verder te gaan.
Ondersteuning vinden
Het is belangrijk om te onthouden dat het rouwproces voor iedereen anders is. Rouw is niet "one size fits all". Leren omgaan met rouw is cruciaal voor uw fysieke en mentale gezondheid. Rouw kan veranderingen in veel aspecten van uw dagelijkse leven veroorzaken, waaronder:
- trek
- slaapgewoonten
- stemming
- energieniveaus
- gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde bloeddruk .
Hoewel verdriet over het algemeen geen behandeling vereist, kan het vinden van een ondersteunend systeem u helpen om uw verdriet beter te beheersen. Voor sommige mensen kan het in vertrouwen nemen van anderen helpen om de last van emoties die u ervaart te verlichten. Het doel is om te voorkomen dat de ongezonde gevolgen van verdriet ernstige schade aan uw gezondheid en welzijn veroorzaken.